Hvilket bid skal jeg vælge til min hest?

Der er enormt mange faktorer, som spiller ind når man skal vælge bid til sin hest. Derfor har vi samlet forskellig vigtig information som er godt at have med i mente.

Biddets størrelse

Som det første skal man finde ud af hvilken størrelse mund ens hest har. Dette kan gøres på mange forskellige måder, den simpleste er at bruge en grydeske eller lignende, lægge den, stille og roligt, i munden på hesten, holde på hver side af hestens mund og så måle stykket imellem hænderne når man tager skeen ud af munden. Man skal med denne teknik være varsom, da man let kommer til at holde for tæt om hestens mule så størrelsen bliver for lille. Vær opmærksom på, at biddet passer korrekt når det sidder til i begge sider, uden at stramme.

Det er vigtigt at finde den rigtige bidstørrelse, da et for lille bid vil være ubehageligt for hesten og kan forårsage slitage på tænderne, samt større sandsynlighed for at hesten bidder sig i kinden under ridning. Et for stort bid derimod bliver uroligt for hesten, kan bevæge sig uhensigtsmæssigt og vil ofte komme til at sidde for stramt da man kommer til at kompensere for den ekstra længde ved at stramme sidestykkerne på trensen mere.

Tilpasning af trensen

Trensen er korrekt tilpasset når biddet hænger ca. to fingerbredder under hestens kindtænder. Disse mærkes nemt ved at trykke blidt på siden af hestens hoved ned langs kæben. Der mærkes en tydelig kant ved kindtændernes ophøren. Vær desuden opmærksom på hvordan hesten bærer biddet i munden. Nogle heste bliver stressede, hvis de føler de skal gå og “gribe” efter biddet hvis det hænger for løst, mens andre bliver anspændte hvis biddet sidder for stramt. Snak med fordel med din dyrlæge ved hestens tandtjek om hvad de anbefaler til lige din hest. 

Typen af bid

Når du skal vælge hvilken type bid, den hest skal have, er der forskellige faktorer, som spiller ind. Hos Eleos Equestrian laver vi kun bid med faste kindstykker (muffebid). Dette skyldes at disse er blidest for hestens mundvige og ikke kan nive eller rykke på sig, på en måde som er ubehagelig for hesten.

Mundstykker

Hos Eleos Equestrian kan du vælge mellem et udelt, et todelt og et tredelt mundstykke. Disse har hver deres fordele, som også er yderligere beskrevet inde under de enkelte bid.

Et udelt bid ligger meget roligt i munden og fordeler trykket lige igennem hele munden på hesten. Dette er godt til sensitive heste, som ikke trives med uro’en et to- eller tredelt bid kan skabe.

Det todelte bid fordeler trykket jævnt, men leddet på midten af biddet gør, at træk fra den ene side vil koncentere sig mere i den side, som trækket kommer fra.

Det tredelte bid fokuserer mere tryk på tungen og er derfor velegnet til heste, som har sensitive lader.

For mere uddybende beskrivelser, kan man med fordel læse beskrivelsen under hvert enkelt bid i shoppen.

Det er værd at bemærke, at ingen af de tre bid er hårdere eller skrappere end de andre. Alle heste har præferencer i hvilke de fungere bedst med, men man kan altså ikke gå hest galt i byen med nogle af biddene.

Fælles for alle Eleos mundstykker er, at de er udført med en let bue på biddet, hvilket gør at hesten kan lukke korrekt sammen om biddet. Når hesten står afslappet med lukket mund, da udfylder tungen hele hestens mund og danner et vakuum. Eleos bid er designet til at passe i munden på hesten sådan, at den kan lukke munden afslappet om biddet på samme måde. 

Materialer

Eleos Equestrian bid er skabt i titanium, som er et meget let metal. Biddet vil ligeledes føles let i hestens mund. Titanium er stærkt og korroderer (nedbrydes) ikke i kontakt med luft eller vand. Dette gør metallet velegnet til bid, da det både er behageligt for hesten og ikke slides nævneværdigt. Udover titanium er der på de todelte bid tilført punkter med kobber, som sætter gang i hestens spytproduktion og modvirker tør mund, som kan give slid og gnavsår. På det tredelte bid er midterstykket udført i messing, der har samme effekt. 

Vores udvalg

Tredelt

Todelt

Udelt